Avui dia vivim en una societat frenètica. Tenim pressa, hem d’arribar a tot. I a altre hem de ser bons en tot. Això fa que la competència sigui més forta encara i que els estàndards pugin.
Moltes vegades és difícil bregar amb tot i apareix l’estrès. Però , què és l’estrès?
L’estrès seria la resposta física i emocional davant una situació, pensament que ens preocupa, ens posa tibants.
Davant aquest factor, el nostre cos reacciona com per a posar-se a punt per a poder afrontar això. En certs nivells  l’estrès és necessari i resultarà adaptatiu, ja que ens posa alerta i activa tots els nostres sentits per a poder fer front al que està per venir, això seria el que definiríem com eustrés.
No obstant, sovint la resposta d’estrès és desproporcionada a la situació o simplement es manté en el temps perquè no tenim eines per a bregar amb això. Això seria el que anomenem distrès o estrès negatiu. És a dir, el que ens fa sentir irritables, perdre el son, cansament, falta d’energia, maldecaps o malestars musculars…
El que succeeix a nivell fisiològic quan experimentem estrès, és que el nostre sistema nerviós allibera una hormona anomenada cortisol. Les seves funcions principals són incremental el nivell de sucre en sang, contrarestant la insulina i contribuint a la hiperglucemia, i suprimir el sistema immunològic. Per això moltes vegades les persones que pateixen estrès estan constantment constipades o amb gastroenteritis per exemple.
Un altre afecte advers del cortisol és la pèrdua de col·lagen, la inhibició de la pèrdua de sodi, la secreció gàstrica i renal, i la retenció de líquids ja que el cortisol actua com a hormona antidiurética.
Algunes de les conseqüències mèdiques de patir un distrès crònic serien insuficiència cardíaca, pressió arterial alta, diabetis, obesitat, problemes dermatològics com a acne o èczemes, problemes menstruals i/o depressió.
Com ja hem vist, l’estrès negatiu no és quelcom que hàgim de normalitzar, ni passar per alt, atès que pot tenir seriosos efectes en la nostra salut.
Així doncs, animem a realitzar allò que sigui a la nostra mà per a poder reduir els nivells d’estrès. Es recomana realitzar activitats a l’aire lliure i disposar d’un espai per a l’oci personal i social. D’igual forma, està indicat realitzar exercici físic moderat, així com cuidar les pautes del somni tenint un horari definit i dormint 8 hores, així com cuidar la nostra alimentació, evitant els estimulants com per exemple la cafeïna, teïna i el cacau. Tanmateix, els aliments processats, dolços i grassos no estarien indicats i hauríem de buscar una ingesta saludable amb uns horaris definits, prenent-nos el temps suficient per a asseure’ns a menjar i buscant una bona hidratació.
Un altre tipus d’estratègies que poden entrenar-se serien la pràctica de Mindfulness, i el fet d’aprendre a ser pràctics i a saber dur a terme una bona resolució de problemes, per al que necessitem:

• Tenir ben definides les situacions que em generen estrès
• Saber prioritzar
• Saber què depèn i què no depèn del meu
• Avaluar les meves aptituds i actituds i veure que necessito canviar
• Saber generar respostes alternatives
• Parlar-me en un llenguatge positiu i deixar les queixes enrere

També és indicat el fet de poder entrenar les nostres habilitats de regulació emocional.
Per a tot això els terapeutes podem acompanyar i guiar a la persona, amb l’objectiu d’aconseguir una vida més plena, amb calma, serenitat i benestar, alguna cosa que en occident queda molt distant de la realitat de molts.

Admin General