Professor de mindfulness, filosofia budista i tibetà clàssic

 

“La compassió és l’essència del mindfulness i l’èssencia de la compassió és l’auto-compassió.” (Tara Brach)

 

Formació

· Llicenciat en Humanitats (opció: Pensament) per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

· Llicenciat en Llengües, Literatures i Civilitzacions Orientals (opció: Tibetà) per l’Institut National des Langues et Civilisations Orientales de París. 

· Màster en Estudis Asiàtics Superiors per l’Ecole Pratique des Hautes Etudes de París.

· Professor de les assignatures “Budisme indi I” i “Budisme indi II” al Diploma Universitari de Llengües i Cultures de l’Índia i l’Iran de la Universitat de Salamanca. 

· Professor acreditat a impartir formacions basades en Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) pel Center for Mindfulness de la Universitat de Massachusetts / Nirakara Mindfulness Institute: MBSR Tools, MBSR Fundamentals i MBSR in Mind Body Medicine.

 

Perfil

El 1996, amb 19 anys d’edat, vaig assistir a un taller sobre budisme a les golfes de la Llibreria Sto. Domingo de Barcelona, impartit per Ramon N. Prats, antic professor de tibetologia de la Universitat de Nàpols. Allí vaig practicar per primer cop la meditació, que d’ençà vaig incorporar com un hàbit regular en la meva vida fins al dia d’avui. Ha passat més de la meitat de la meva vida des de llavors i la meditació ha esdevingut una part natural del meu dia a dia.

Aquell mateix any vaig començar a estudiar el tibetà clàssic i la filosofia budista, també de la mà d’en Ramon, qui seria durant anys un mentor en la meva formació. Era el mitjà per accedir a les fonts originals de la tradició viva de la que provenia aquella tradició meditativa amb la que havia connectat de forma immediata.

Als 21 anys vaig assistir per primer cop a un retir de meditació, en un preciós temple tibetà al cim del mont Amiata, a La Toscana. Allí vaig conèixer el mestre del meu professor, el lama tibetà Namkhai Norbu Rinpoché. Aquell any també vaig viatjar per primer cop a l’Índia, on hi vaig passar 3 mesos estudiant la llengua tibetana i coneixent diferents mestres tibetans, com Chatral Rinpoché, Dugu Choegyal Rinpoche, Bhaka Tulku Rinpoché, Togden Amtrin, entre d’altres.

En aquest viatge vaig conèixer el meu mestre arrel, Chatral Rinpoché. L’encontre amb ell va marcar un aprofundiment cabdal en la meva experiència meditativa. Des de llavors, la meva pràctica, i ara l’ensenyament, és la manera de mantenir present i agraïr l’experiència i comprensió que he rebut de tots els meus mestres.

En tornar d’aquest primer viatge, vaig anar a viure a París, per tal de poder continuar estudiant el tibetà de forma acadèmica. A la universitat de París, el mateix any 1998, hi vaig conèixer el lama Tenzin Samphel, amb qui he mantingut una relació d’aprenentatge des de llavors, passant períodes de temps visquent a casa seva al nord de França.

L’aprenentatge vivencial amb aquestes i d’altres persones, convisquent amb elles, aprenent com un artesà assegut al seu costat, les múltiples estades en pobles i monestirs de la comunitat tibetana a l’Índia i el Nepal sumant un total de 3 anys de durada, els estudis acadèmics amb investigadors i experts a escala internacional, m’han ofert el privilegi d’impregnar-me durant anys del saber de la tradició budista.

Així, després de 15 anys en contacte amb la tradició tibetana, el 2013 vaig emprendre una nova direcció d’aplicació laica, secular i moderna de la pràctica de la meditació. És així com en els darrers 7 anys he iniciat la meva formació com a professor de mindfulness.

Ha estat principalment l’aprenentatge amb l’equip del Center for Mindfulness de la Universitat de Massachusetts, com Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer o Lynn Koerbel, on he descobert una major coherència ètica amb les arrels budistes de la tradició del mindfulness i, alhora, un rigor professional per dur els beneficis de la meditació a la societat occidental.

El 31 de gener de 2018 vaig inaugurar el Centre de Mindfulness de Barcelona com un espai on poder seguir cuidant d’aquest fèrtil jardí, que tants fruits m’ha ofert, i poder compartir-lo i obrir-lo a totes aquelles persones que ja hi caminen en les seves vides o que volen descobrir-lo.